Lectores,
Lectors,

Una nova edició del Certamen de lectura en veu alta ja ha començat a rutllar. La inscripció ha començat amb molta energia i ja passem de cinc-cents centres educatius inscrits en deu dies.

La lectura en veu alta no només ha entrat a les aules, també comença a tenir presència a les biblioteques i en altres espais de lectura. Ens agrada! Perquè la lectura en veu alta no és l’única recepta per fomentar el gust per la lectura, però sí que cada dia es demostra que és una gran eina.

Ho explica Megan Cox al seu llibre The Enchanted Hour (Harper): “El temps que passem llegint en veu alta no s’assembla a cap altre. Una miraculosa alquímia té lloc quan algú li llegeix a una altra persona, una alquímia que converteix les coses ordinàries de la vida -un llibre, una veu, un lloc on seure i una mica de temps- en un aliment increïble per al cor, la ment i la imaginació “. Cox explora en la seva obra els beneficis de la lectura en veu alta, que van molt més enllà de la primera infància: “Seria un error relegar la lectura en veu alta només al territori de la infància. Els adolescents i adults a qui se’ls llegeix no reben tanta atenció per part de la comunitat científica, però és inqüestionable que també es beneficien de la lectura en veu alta intel·lectual, emocional, literària i fins i tot espiritualment. Per als exhausts adults de mitjana edat, l’atenció està en mil llocs, prendre temps per llegir en veu alta pot ser com aplicar una loció calmant en l’ànima. Per als més grans, els seus efectes poden ser consoladors i vigoritzants, com prendre un tònic reconstituent o una medicina “. Llegiu més.

El Certamen de lectura en veu alta, més enllà d’una proposta de promoció de la lectura vol ser un generador de noves idees i línies de treball en el context de la promoció de l’hàbit de la lectura, que impliqui tots els agents possibles tant del sector privat com del sector públic. En aquesta línia, hem començat a col·laborar amb un grup de treball d’investigació en el camp de la neurociència, que ens aportarà des de l’àmbit de la psicologia cognitiva, el seu coneixement sobre les virtuts de llegiren veu alta, ja sigui per a un mateix, com per a compartir la lectura amb els altres, com proposa Megan Cox.

La lectura en veu alta ha vingut per quedar-se i cada dia som més els que la reivindiquem. La inscripció al XVI Certamen nacional infantil de lectura en veu alta, ho demostra.