Lectores,
Lectors,

Des de fa setmanes, se celebren arreu de Catalunya els quarts de final del XV Certamen de lectura en veu alta. Són 60 quarts, repartits per tota la geografia catalana, que omplen teatres i auditoris de lectura.

Però no només de lectura! Gràcies a la col·laboració de molta gent, també hi sentim música, hi veiem dansa, gaudim de teatre.

Perquè, ja ho diem fa temps, a hores d’ara, el Certamen és molt més que lectura. És fer comunitat educativa (perquè les famílies tenen molt a dir-hi!), és compartir experiències fora del centre educatiu. És feina, il·lusió i esforç.

I tot i que és un Certamen de lletres, les xifres també són importants i les volem compartir:

En la XVa edició del Certamen s’han inscrit 1.009 centres educatius (n’erem més, però hem tingut algunes baixes… ben normal!). Aquest miler de centres, s’han inscrit -en molts casos- en més d’una categoria:

  • Grumets vermells (cicle mitjà): 626
  • Grumets verds (cicle superior): 654
  • Timoners (Aula acollida de 5è a 2n d’ESO): 219
  • Corsaris (1r i 2n d’ESO): 387
  • Tropa de Corsaris (3r i 4t d’ESO): 350

Sumeu i multipliqueu (perquè la Tropa de Corsaris està formada per tres alumnes) i descobrireu que 2.936 lectors i lectores s’han enfilat a llegir en algun dels 60 escenaris de quarts de final. Quasi 3.000 alumnes que han estat seleccionats pels seus companys i companyes o pel seu professorat per a representar-los.

I seguim amb xifres d’infart: hem obsequiat els lectors i lectores amb 6.000 llibres (dos per participant), amb quasi 3.000 diplomes i un miler més per al centre educatiu…

També comptem que 3.000 famílies han compartit la il·lusió i els nervis dels seus fills i filles, i tot i que la tasca no és només d’un sol docent, ho arrodonirem i comptarem que 3.000 docents han estat neguitosos per aconseguir que el seu alumnat fos competent en la lectura en veu alta.

I, tot això passa en l’era dels jocs en línia, de la preocupació per la pèrdua de lectors i lectores, l’era en què els futbolistes són els filòsofs i els youtubers els escriptors. I, per això, mestres, professors i professores, famílies, nens i nens, nois i noies, us volem donar les gràcies. Perquè creiem que anem pel bon camí i que el futur és vostre!

Endavant amb la lectura!