Lectores,
Lectors,

La 14a edició del Certamen nacional infantil i juvenil de lectura en veu alta ha finalitzat. N’estem satisfets. Tot és perfectible, sens dubte, però creiem que el Certamen és una activitat que funciona bé, tant des del punt de vista dels objectius que ens proposem com de desenvolupament de tot el procés.

Des de l’octubre, que és el mes de la inscripció, una maquinària que mouen milers de persones es posa en marxa per aconseguir un objectiu comú: que els nois i noies llegeixin, i ho facin en veu alta. Milers? potser us pregunteu. Sí, milers. Perquè darrere de cada alumne que llegeix hi ha un/a mestre/a o professor/a, i en la catorzena edició s’hi han inscrit 956 centres educatius inscrits en diverses categories, uns 80.000 alumnes que es veuen representants en els 2.740 nois i noies que s’enfilen en un dels escenaris dels 59 quarts de final que s’organitzen arreu del territori.

I no oblidem les famílies! Darrere d’aquests 2.740 lectors i lectores que representen les seves escoles i instituts hi ha mares, pares, germans, avis… famílies que s’il·lusionen i els donen suport.

Darrere de cada quart de final, de cada semifinal i de la final hi ha moltes persones que organitzen, que tenen cura dels detalls, que resolen problemes, que fan tot el que és a les seves mans perquè tot surti bé. Parlem dels LIC, dels Centres de Recursos Pedagògics, dels Serveis Educatius, dels Serveis Territorials, i de l’equip de la Fundació Enciclopèdia Catalana. Però no només això: també hi ha els presentadors i presentadores dels actes, els jurats, els espectacles, els equips de producció (so i, quan n’hi ha, audiovisuals). Especial menció a la companyia Impro Barcelona, que fa la formació en els tallers, que s’encarrega de presentar les semifinals i també hi aporta algun membre del jurat i, sobretot, que ens fa passar una gran estona a la final del Teatre Nacional de Catalunya, amb la conducció i l’espectacle de l’acte.

Així que quan diem milers no exagerem gens. Gràcies a cadascú de vosaltres i l’enhorabona! Si amb el Certamen guanyem lectors i lectores, hi guanyem tots.

Per un futur més culte, més lliure, més just, necessitem més nois i noies que estimin la lectura!

Seguirem treballant per fer de la lectura un eix central de la nostra educació. Us esperem en la quinzena edició del Certamen de lectura en veu alta!