Lectores,
lectors,

Ja fa uns quants dies que hem convocat el XVII Certamen de lectura en veu alta.

Hem renovat el Certamen! Perquè en teníem ganes i perquè hem après de l’experiència del confinament. Us expliquem breument els motius pels quals hem fet els canvis:

  • Els nois i noies llegiran d’un llibre i no d’un PDF.

Volem donar valor al llibre i tot el que comporta: autoria, il·lustració, edició, traducció, correcció, maquetació… Pensem que aquest canvi afegeix un nou valor al Certamen: la valoració de la feina que hi ha darrera un llibre.

  • Canvi de fases. Passem de tres a dues fases (semifinals i finals territorials).

S’ha acusat el Certamen de ser excessivament competitiu. A la final es triava un guanyador o guanyadora per cada categoria, un total de cinc (tot i que com que la Tropa és un grup de tres, el nombre absolut d’alumnes guanyadors era de set).

Amb el canvi que hem fet, cada Servei Territorial d’Educació (deu en total) tindrà el seu guanyador o guanyadora per categoria. I seran els guanyadors absoluts. Així que, a partir d’aquesta dissetena edició, tindrem deu guanyadors per cada categoria, en lloc de tenir-ne un, com fins ara.

Aquest canvi permetrà a més centres arribar al Teatre Nacional de Catalunya, per celebrar la bona salut de la lectura en veu alta i per retre homenatge a professorat, lectors i lectores, i tots els actors de la cadena del llibre, en un acte que vol ser una festa i perd la condició de competició.

  • Certamen híbrid. El confinament del 2020 ens va ensenyar que les coses es poden fer d’una altra manera. No vam poder tirar endavant el Certamen, però en canvi, la proposta de #Certamenenconfinament va ser una molt bona experiència. Va ser improvisada i tot i així, va ser ben valorada. I en vam aprendre força! Així que plantegem un Certamen que combina la presencialitat i la virtualitat. I, si la situació sanitària ho exigeix, tenim un pla B perquè sigui tot telemàtic. Aquest curs no ens volem quedar sense Certamen!

Esperem que els canvis us agradin i millorin el Certamen. I si no el milloren, tornarem a pensar-hi, farem més canvis, tirarem enrere… farem el que calgui perquè aquesta proposta continui sent una referència en l’àmbit lector de l’educació a Catalunya.

Bon curs i fins aviat!